ESKO HAR ORDET


Välkommen till mina samtids- och framtidsspaningar. På den här sidan kommer jag att analysera rådande och kommande trender, slå hål på en del myter samt komma med mina tankar kring företagande och även ett och annat tips.

Tveka inte att kontakta mig om du vill diskutera något specifikt ämne.


Med vänliga hälsningar
Esko Airas, vd på Cellip AB

Vill du bli notifierad när jag kommer med nya tips?

DIGITALISERING I JULETID

Digitalisering - vad betyder det egentligen? Det jag vet är att: Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Då borde det rimligtvis innebära att vi som företagare ska bli bäst, bättre än våra kollegor i andra länder. Är vi det idag? Hur är resan dit? Jag hittade en artikel på IDG om en undersökning som visade att vi SMB-företag, dvs företag med färre än 250 anställda, ligger efter. Att under hälften av SMB-företagen i Sverige har påbörjat sin digitaliseringsresa medan snittet i EU ligger på 63%. Hur ska vi komma ikapp och förbi? Vilket steg ska vi själva ta?

Jag har funderat på hur en digitaliserad jul skulle se ut. Hur det skulle se ut om man tog med sig den utveckling till sitt hem som allt fler företag använder idag. Hemma står en BOT, något som är en snackis idag. Den har smart AI (Artificial Intelligence) som samlat data från tidigare år. Den har registrerat vad mina barn fått i julklapp föregående år, sökt vilka bilder de tagit och lagt upp på Instagram och Facebook och vilka bilder de ”snappat” på Snapchat. Den har till och med samlat data från våra SMS under året. Resultatet blir samlad Big Data som används som underlag då Black Friday och Cyber Monday inträffar. Då beställer BOT:en alla julklappar med julklappsinslagning baserat på bankkontosaldo och tidigare års julbudget. Slutligen levereras alla klappar av UPS med tomtedräkt på julafton, strax efter Kalle Anka.

Är det möjligt att göra idag? Ja, troligtvis. Vill jag ändra mitt beteende med att snacka med barnen vad de önskar sig, leta på nätet och i butiker efter saker som överraskar dem? Det är jag mer tveksam till.

Jag skulle däremot gärna se en digitalisering av mina matinköp. Idag vet mathandlaren vad jag brukar köpa och hur ofta. Om de kunde koppla ihop sig med mittkylskåp och min kalender så skulle de kunna rekommendera en inhandling, kanske med något nytt recept, och när i veckan de kommer och levererar det hem till mig. Det vore riktigt bra!

Vilka steg kan du som företagare ta in i digitaliseringen med små enkla beteendeförändringar? Byta bort ett möte i veckan - från att åka tvärs över stan till att ha det via Skype för företag eller telefonkonferens istället? Både spara tid, rena transportkostnader och miljön? Integrera din telefoni med ett CRM-system eller ärendehanteringssystem för att underlätta kundkontakt? Chatta med en leverantör via klient/app på datorn och spara konversationen, allt i samma plattform, istället för spridda SMS. Ringa med facetime från datorn med iCellip 365? Automatisera SMS utskick? Varje tusenmilaresa börja ett steg. Vilket steg ska du ta?

Tips på några tjänster som passar på väg mot digitalisering:


 • Cellip SMS-API-tjänst för att kunna automatisera utskick. Läs mer
 • Mobilväxel. Läs mer
 • Skype for Business/Lync telefoni med integration mot CRM. Läs mer
 • CELLIP 365-KONCEPTET – SKAPAT AV DIG

  Det är med stor stolthet jag presenterar vårt nya sätt att erbjuda tjänster på. Så att du, kära kund, kan välja utifrån de behov du och dina kollegor har på ert företag.

  Dessutom är det extra roligt att en hel del av de förbättringar vi gjort har kommit från våra kunders idéer och behov. Till skillnad från många av våra branschkollegor frågar vi och lyssnar på vad du och dina kollegor har för behov för att kunna sköta era jobb så bra som möjligt. Baserat på era svar tar vi fram nya tjänster.

  Få av våra tjänster förkroppsligar behovsfokuset som de som ingår i vårt segment Cellip 365. Vi håller just nu på att ta fram en denna tjänstesvit som är helt baserad på era behov av att blanda olika användartyper.

  • Du som arbetar stationärt vid skrivbordet, t.ex. med ekonomi- eller supportfunktion, kommer att få stor nytta av vår IP-Centrex 3.0
  • För dig som istället är ute mest hela dagarna så passar förmodligen Mobil Växel Premium bättre eftersom den förvandlar mobilen till ett kraftfullt verktyg för hantering av samtal
  • Med funktioner som tal, videomöte, chatt, dokumentdelning m.m. passar Cellip Lync 365 Telefoni projektledare, chefer, säljare och alla andra som har olika kommunikationsbehov
  • Cellip 365 Softphone, vår alldeles egna telefonapp till PD-datorer är i högsta grad framtagen ur era behov. Denna telefonapp är sprängfylld med funktioner som kommer dig till nytta
  • Med Cellip 365 Kömonitor får du full insikt i hur ditt företag hanterar köer/svarsgrupper och ger dina agenter snabbt en överblick av vad som händer och därmed vilka åtgärder som behöver vidtas
  • Vi är även i full fart med att lansera Cellip 365 Telefonist för dig som har ännu högre krav på de som hanterar ditt företags inkommande samtalstrafik

  Alla dessa tjänster gör ditt företagande enklare. Rätt tjänst för rätt behov till rätt anställd. Allt integrerat i samma molnväxel och med möjlighet för full mobilintegration.

  Och apropå mobil så sänker vi från och med den 1 maj priserna rejält för samtal inom EU när du är ute och reser. Från och med måndag den 2 maj kan du läsa mer om de nya låga priserna på /sv/documents/prislista-cellip-mobilabonnemang.pdf

  Och håll utkik här på sajten för mer information när samtliga av dessa tjänster lanserats.

  HAR DITT FÖRETAG HAMNAT PÅ EFTERKÄLKEN?

  Får ditt företag inte ihop IT, mobilitet samt telefoni och därmed inte ut den effekt ni vill ha? Den produktivitetshöjning som är möjlig med den nya tekniken? Har din IT-partner inte talat om möjligheterna för dig? Det är inte något ovanligt. 71% av SME-företagen upplever att de inte får den hjälp, den påverkan, från sin IT-partner som de vill ha.*

  Ett problem som många företag har är att de sitter kvar i det förflutna med föråldrad utrustning och gamla affärssystem, telefonilösningar som inte integrerats med mobiler och total avsaknad av videofunktionalitet. En hel del företag saknar till och med helt något CRM-system. De lösningar som finns på plats är inte heller integrerade med varandra. Det finns helt enkelt inget som underlättar arbetet, vilket är föga framtidssäkert. Det är inte ens nutida.

  Växer ditt företag långsammare än konkurrenterna? Eller inte alls? Har ni dålig lönsamhet? Har ni svårt att attrahera nya medarbetare? Det har visat sig att de företag som tar till sig ny teknik för nyttans skull växer mer än 4 gånger snabbare än som är sena att ta tills sig ny teknik och mer än dubbelt så fort än de som följer efter? De attraherar personal 6 gånger lättare!

  Har ni som andra svenska små och mellan stora företag problem med att hänga med i teknikutvecklingen? Har gamla system som inte passar för er verksamhet idag, som inte går att uppgradera eller är extremt dyrt att göra det? Problem med att ha bra och passande system för er verksamhet? DU är inte ensam, för det tycker över hälften av Sveriges SME företag?*

  Som första steg är vår rekommendation att integrerar mobiler i växellösningen, genom vår nya tjänst Mobil Växel Premium eller Cellip 365 Telefoni som är Skype för Företag-integrerad (vår förbättrade version av Lync 365 Telefoni). Mobiliteten blir extremt enkel med Mobil Växel Premium, du hanterar allt via en app i mobilen och kan t.ex. gå in och ur en svarsgrupp eller administrera hänvisningar. Du får även presence internt, d.v.s. du ser om en kollega är upptagen i telefon. Det är väldigt enkelt att börja med tjänsten, även om du har mobiltelefoner som är låsta till en annan operatör eftersom du kan ansluta både Cellips mobiler och andra operatörer till växeln.

  * Källa: Techdata-undersökning 2015

  ÄR DU REDO FÖR DET NYA ARBETSSÄTTET?

  Det har pratats om mobilitet och molnet länge nu. Många har spekulerat i hur detta kommer att påverka tillvaron för svenska företag. Nu är marknaden äntligen redo att omsätta detta i praktiken. Hur ser din plan för mobilitet och molnet ut? Har din IT-/telefonipartner samtalat med dig om din verksamhet och hur detta passar ihop?

  Mycket drivs av viljan att alla vi som arbetar ska bli mer produktiva och effektiva. Samtidigt vill vi göra allt mindre avkall på vårt liv utanför jobbet. Föräldrar vill kunna hämta och lämna sina barn på dagis eller skolan i rimlig tid, man vill spendera mer tid i stugan och kunna åka på semester. Är det något du känner igen på din arbetsplats? Hur skapar ni ett bra beteende hos alla medarbetare?

  Har ni som Cellip behov att attrahera den nya generationens medarbetare, födda på 80-talet och senare? De som ska hjälpa oss in i framtiden. De finns där och de är arbetsvilliga samtidigt som de ställer nya krav på hur de vill arbeta och kommunicera.

  Helt klart är att de vill ha större flexibilitet kring när, var och hur de ska jobba. De vill också kommunicera med kollegor, kunder och leverantör på nya sätt. Det räcker inte bara med telefoni. De vill kunna variera beroende på situation mellan chatt, video, olika enheter som mobiler, dator – både egen och jobbets – samt surfplattor. De vill ha bra headset som det går att lyssna på musik i när de inte pratar i dem. De vill även kunna samarbeta med andra genom att ha gemensamma dokumentet som de kan jobba i samtidigt.

  Vi på Cellip kallar detta DNA – Det Nya Arbetssättet och vi har tagit fram en mängd tjänster som möjliggör denna typ av arbete.

  GLOBALISERING OCH INTERNATIONALISERING

  Fler och fler personer verkar idag utanför sitt egna lands gränser. Likaså är det nu för tiden inte ovanligt att företaget har både kunder, partners, leverantörer och medarbetare i andra länder än Sverige.

  Hur gör ni för att nå era kunder, partners och eventuellt medarbetare som inte finns i er närgeografi? Och hur gör ni det möjligt för era intressenter att kontakta er på ett enkelt och billigt sätt?

  Vanligt förfarande är fortfarande att översätta sin hemsida och nöja sig där. Så länge kunden kan genomföra en beställning är man nöjd. Men vad händer om kunden vill ha teknisk support? Om kunden inte är nöjd? Och, framför allt, om kunden då inte kan få hjälp?

  Ett företags värde ligger i hur det behandlar sitt klientel. Genom att tillhandahålla kontaktvägar, föredragsvis genom lokala telefonnummer, ökar du chansen att få nöjda kunder som kommer att rekommendera dig till andra.

  Hos Cellip hittar du nummer i över 50 länder som låter dig erbjuda kunderna den kortaste kontaktvägen till dig.

  DE SENASTE SÄLJTRENDERNA (SOM FUNNITS I EVIGHETER)

  Kunden köpresa, Social Selling, Content Marketing, Market Automation en mängd olika nya begrepp som kommit till de sista åren. Vad handlar detta om? Är det något nytt?

  Egentligen inte. Detta har alltid funnits länge fast i mindre skala och omfattning. Det nya är att nu finns det digitalt, via internet och massor med information.

  9 av 10 söker information på internet innan köp, 7 av 10 köper av dem de fått värdefull info ifrån och 7 av 10 köper de tjänster de söker på. Hur får du fram information och innehåll som gör det möjligt att dela med sig till möjliga kunder? Hur gör du dig sökbar så att kunder hittar dig istället för att slippa jaga dem som inte är intresserade just nu. Det här kommer jag skriva mer om senare.


  Missa inte en nyhet!

  Vi kontaktar dig för gratis rådgivning

  Har du frågor eller funderingar? Låt oss kontakta dig för att berätta mer (ej support ärenden).