Bredbandstelefoni - En presentation

Du kanske har hört talats om bredbandstelefoni utan att veta vad det betyder. Kanske har du hört det kallats webbtelefoni. Kanske vet du vad det står för men inte vad det innebär. På den här sidan får du alla svar.

Internet + telefoni = bredbandstelefoni

Namnet är ganska självförklarande. Istället för att ringa över det traditionella telefonnätet använder du dig av ditt bredband för att ringa över internet, och därmed billigare, helt enkelt.

Vad är skillnaden mellan traditionell hemtelefoni och bredbandstelefoni?

Användarmässigt innebär det ingen skillnad för dig att byta till telefoni över internet. Det finns dock två huvudsakliga fördelar: det blir mycket billigare och du får en mer flexibel lösning vilket ger mobilitet.

Vad krävs för bredbandstelefoni?

Till att börja med behöver du en bredbandsuppkoppling via fiber, ADSL, mobil 3G/4G-uppkoppling eller annan anslutning. Vi rekommenderar dig att höra efter med din bredbandsleverantör att du har kapacitet för 100 kbit/s för telefoni eftersom du använder dig av ditt bredband istället för av det traditionella telenätet. Tänk också på att om laddar du ner tunga filer, t.ex. musik eller filmer, samtidigt som du pratar i telefon krävs högre hastighet för att behålla kvalitet. Om du inte kan uppgradera till högre hastighet så kan du via oss skaffa en router som prioriterar taltrafiken så att bra ljud uppnås.

Du behöver givetvis också ha någon telefon att ringa med och då kan du använda någon av våra systemtelefoner som är speciellt anpassade för webbtelefoni eller en av våra mjukvarutelefoner samt ett headset och ringer med din dator. Det går också att använda din vanliga hemtelefon som du ansluter till bredbandet med vår bredbandsadapter/telefondosa.

Varför bredbandstelefoni?

Bredbandstelefoni har många fördelar. Här är några av de främsta.

 • BREDBANDSTELEFONI ÄR BILLIGT
  En av de främsta orsakerna är att det är billigt. Det blir dessutom extra billigt om du väljer Cellip eftersom vi har det billigaste abonnemanget enligt Telepriskollen
 • BREDBANDSTELEFONI ÄR FLEXIBELT OCH GER MOBILITET
  Denna flexibilitet yttrar sig på olika sätt. Så länge du har tillgång till internet kan du ringa bredbandssamtal, vare sig du tar med dig din adapter till sommarstugan eller din dator utomlands. Du kan också anpassa din telefoni efter önskemål och förutsättningar. På Mina sidor kan du t.ex. lätt lägga till användare och styra vad som ska hända när du är på lunch. Det går också att konvertera dina faxmeddelanden till e-postmeddelanden
 • BREDBANDSTELEFONI ERBJUDER GRATIS INTERNSAMTAL
  Allt fler inser värdet av webbtelefoni och går över till att ringa över internet. Det tycker vi på Cellip är kul. Dessutom tjänar du som är användare på det. Som Cellip-kund ringer du nämligen alltid gratis till andra Cellip-kunder. Inte dumt, eller hur?
 • BREDBANDSTELEFONI HAR HÖGKVALITATIVT LJUD
  Men låg kostnad är ju inte riktigt allt. Om inte ljudkvaliteten håller måttet spelar det ju ingen roll hur billigt det är. Cellip erbjuder lyckligtvis lika hög ljudkvalitet som analog telefoni gör. Du kan själv försäkra dig om att ljudkvaliteten blir så bra som möjligt genom att kontrollera att standarden SIP och någon av talkodarna G.711 eller G.729 används

Tekniken bakom bredbandstelefoni

Syftet med bredbandstelefoni är att överföra ljud och video över internet i realtid. För att kunna göra detta delas datan som skickas in i mindre paket. Detta sker med hjälp av tekniken IP (Internet Protocol). IP-protokollet kompletteras också av bl.a. Real-time Transport Protocol (RTP) som ser till att ljud och bild kommer fram snabbt samt klarar av vissa paketförluster.

För att du över huvud taget ska kunna ringa med bredbandstelefoni krävs ett protokoll som kallas SIP (Session Initiation Protocol), som skapar och hanterar s.k. sessioner mellan VoIP-applikationer (VoIP står för Voice over IP). SIP-protokollet är standardiserat och används av i princip alla bredbandstelefonileverantörer utom Skype som använder ett eget proprietärt protokoll. Det innebär att alla bredbandstelefoner som stödjer SIP skall fungera med Cellip.

Nu kanske du har lite bättre koll på vad bredbandstelefoni är och vilka fördelarna är. Förhoppningsvis är du också sugen på att prova. Om du tittar till höger så ser du några lämpliga tjänster att börja med.

Vi kontaktar dig för gratis rådgivning

Har du frågor eller funderingar? Låt oss kontakta dig för att berätta mer´(ej supportärenden).