Den enkla IP-telefonin för det lilla företaget!

Kontakta
Simon Sjodin simon.sjodin@cellip.se
eller
Daniel Fors daniel.fors@cellip.se

IP-telefoni - All information du behöver veta

Du kanske har hört talats om IP-telefoni utan att veta vad det betyder. Kanske har du hört att det kallas för VoIP (vilket betyder Voice over IP), VoIP-telefoni eller internettelefoni. Kanske vet du vad det står för men inte vad det innebär. På den här sidan får du alla svar.

Internet + telefoni = IP-telefoni

IP står för Internet Protocol som är den tekniska standarden för att transportera information på internet. Och det är just det det handlar om. Att använda sig av internet för att kommunicera, i det här fallet med telefon. Internet + telefoni = IP-telefoni, helt enkelt.

Vad är skillnaden mellan IP-telefoni och traditionell telefoni?

Användarmässigt innebär det ingen skillnad för dig att byta till IP-telefoni. Det finns däremot två huvudsakliga fördelar med VoIP, det blir mycket billigare och du får en mer flexibel lösning.

Med internettelefoni nyttjar du samma nätverk som du använder för att surfa istället för av det traditionella telenätet. Detta ställer krav på din bredbandsuppkoppling så vi rekommenderar dig att börja med att försäkra dig om att ditt bredband har tillräcklig kapacitet för 100 kbit/s och användare. Tänk också på att om du laddar ner tunga filer samtidigt krävs högre hastighet.

För att ytterligare ta till vara på IP-telefonins fördelar rekommenderar vi att du skaffar en IP-Centrex, en telefonväxel i molnet, och utnyttjar alla smarta tjänster som finns.

Varför IP-telefoni?

 • IP-TELEFONI ÄR BILLIGT
  Generellt sett är internettelefoni billigare än traditionell telefoni eftersom du ringer via internet. Sedan blir det ju extra billigt med Cellip eftersom våra IP-abonnemang är riktigt fördelaktigt prissatta.
 • IP-TELEFONI ÄR FLEXIBELT OCH GER DIG MOBILITET
  Så länge du har tillgång till internet kan du ringa, vare sig du tar med dig din adapter till sommarstugan eller din dator utomlands. Du kan också anpassa din telefoni efter önskemål och förutsättningar. På Mina sidor kan du t.ex. lätt lägga till användare och styra vad som ska hända när du är på lunch. Det går också att konvertera dina faxmeddelanden till PDF-filer.
 • IP-TELEFONI ERBJUDER GRATIS INTERNSAMTAL
  Allt fler företag inser värdet i VoIP och går över till att ringa över internet. Det är det vi på Cellip brinner för. Dessutom sparar du som är användare pengar. Som Cellip-kund ringer du nämligen alltid gratis till andra Cellip-kunder.
 • IP-TELEFONI HAR HÖGKVALITATIVT LJUD
  Men låg kostnad är ju inte riktigt allt. Om inte ljudkvaliteten håller måttet spelar det ju ingen roll hur billigt det är. Cellip erbjuder lyckligtvis lika hög ljudkvalitet som analog telefoni gör. Du kan själv försäkra dig om att ljudkvaliteten blir så bra som möjligt genom att kontrollera att standarden SIP och någon av talkodarna G.711 eller G.729 används.

 

Vad krävs för IP-telefoni?

Eftersom du ringer över internet så krävs en internetuppkoppling via fiber, ADSL, mobil 3G/4G-uppkoppling eller annan anslutning. Du behöver givetvis också ha något att ringa med och då använder du antingen dina vanliga telefoner tillsammans med en IP-adapter, någon av våra systemtelefoner som är speciellt anpassade för IP-telefoni eller en av våra mjukvarutelefoner samt ett headset och ringer med din dator. Du kan också att installera våra SIP-klienter i din mobiltelefon och på så sätt ringa IP-samtal när du har uppkoppling.

Tekniken bakom IP-telefoni

IP-tekniken skapades med syftet är att överföra ljud och video över internet i realtid. För att kunna uppnå detta delas datan som skickas in i mindre paket och det är det som Internet Protocol gör. IP-protokollet kompletteras också av bl.a. Real-time Transport Protocol (RTP) som ser till att ljud och bild kommer fram snabbt samt klarar av vissa paketförluster.

För att du över huvud taget ska kunna genomföra ett VoIP-telefonisamtal krävs det ett protokoll som kallas SIP (Session Initiation Protocol). SIP-protokollets uppgift är att skapa och hantera s.k. sessioner mellan VoIP-applikationer. SIP-protokollet är standardiserat och används av i princip alla IP-telefonileverantörer utom Skype som använder ett eget proprietärt protokoll. Det innebär att alla IP-telefoner som stödjer SIP skall fungera med Cellip.

Vi kontaktar dig för gratis rådgivning

Har du frågor eller funderingar? Låt oss kontakta dig för att berätta mer´(ej supportärenden).